Košarkaši Crvene zvezde Meridianbet od juče se već nalaze u Atini, nepuna 24 sata posle veličanstvene pobede nad Fenerbahčeom, gde će večeras od 20.15 časova odigrati utakmicu 9.kola Evrolige protiv Olimpijakosa. Ovom utakmicom crveno beli završavaju naporan ciklus od četiri susreta u nizu, i to tri gostovanja, u vremenskom razmaku od po 48 sati.

Ovaj “bratski derbi” biće pod pod posebnom lupom, pre svega grčke košarkaške javnosti, obzirom da se na “mesto zločina” vraća Janis Sferopulos, sada kao trener crveno belih iz Beograda, a koji je kao šef struke crveno belih iz Atine u periodu 2014 – 2018 dva puta odveo Oli do fajnal fora. Takođe, boje pirejskog kluba branili su i Miloš Teodosić (2007/2011) i Džoel Bolomboj (2022/2023), sada deo beogradskog tima, koji su kao igrači Olimpijakosa učestvovali u završnicama najelitnijeg košarkaškog evropskog takmičenja, ali, nažalost, bez krajnjeg uspeha. Generacija Miloša Teodosića poražena je od Fenerbahčea, dok je Džoel Bolomboj bio učesnik “ludog” poslednjeg finala kada su Atinjani poraženi od Reala iz Madrida neverovatnim košem Serhija Ljulja u poslednjim sekundama utakmice.

Oba tima trenutno su male bolnice. Sferopulos pored Hange, Lazića i Simonovića od utorka uveče ne može da računa na Šabaza Nejpira, dok je Jago dos Santoš, koji se takođe tokom treće četvrtine utakmice protiv Fenera povredio, otputovao za Pirej, ali je njegovo učešće u dvorani “Mira i prijateljstva” pod znakom pitanja.

Ni kod Jorgosa Barcokasa, trenera Olimpijakosa, nije ništa bolje stanje. Iz stroja su ispali Nikola Milutinov, Nigel Williams-Goss i Shaquille McKissic. Nešto bolja situacija je sa Lukom Sikmom za kojeg se očekuje da će večeras zauzeti svoje mesto u startnih dvanaest.

Oba tima su u poslednjim duelima ostvarili bitne pobede, pa je atmosfera pred ovaj klasik u oba tabora dosta pozitivna bez obzira na sve nedaće koje su ih snašle. Olimpijakos je trenutno na 4 pobede i 4 poraza i nalaze se na poziciji broj 9, dok su beogradski crveno beli ostvarili 3 pobede i doživeli 5 poraza i 12. su na tabeli Evrolige.

Ko se bolje snašao u datim okolnostima saznaćemo negde oko 22.30.

Reč trenera

Georgios Bartzokas
U kakvom tempu se igra, a posebno posle Svetskog prvenstva, mislim da je ovo Evroliga povreda. Videli smo da je Crvena zvezda protiv Fenerbahcea takođe izgubila igrače. Nije to samo zbog Svetskog prvenstva, ali generalno je konkurencija tako teška, ima toliko uzastopnih zahtevnih večeri i onda nažalost vidite kako igrači stradaju jedan za drugim.

Previsoku cenu za sada plaćamo zbog toga. Ne preostaje nam ništa drugo nego da izađemo i da se borimo i da se što bolje pripremimo za utakmicu.
Ioannis Sfairopoulos
KK Crvena zvezda | crvenazvezdabeograd.com
Igramo protiv jako dobrog tima, tima čije kvalitete poznajemo, bili su finalisti prošle sezone. Možda u zadnje vreme nemaju dobre rezultate, ali imaju ogroman kvalitet i mogu da igraju jako dobro. Moramo btii spremni za bitku sa jako dobrom ekipom.

Olimpijakos je prethodne sezone poražen za titulu u poslednjim momentima utakmice. Ove takmičarske godine cilj im je naravno iskorak, a jedini stepenik gore u takvoj situaciji je titula – završio je Zvezdin strateg.

Posebno zanimljivi predstavnicima sedme sile bili su baš igrači Crvene zvezde Meridianbet koji su nekada branili boje pirejskog kluba – Miloš MagikoTeodosić i Joel Bolomboy, pa evo njihovih očekivanja pred ovaj duel.

Miloš Teodosić
KK Crvena zvezda | crvenazvezdabeograd.com
Ja sam emotivno vezan za Olympiacos i Atinu. I sad volim da odem tamo jer sam tu proveo četiri lepe godine. Što se tiče navijača i pritiska koji oni umeju da naprave mene to ne dotiče, ali ja sam taj koji sebi stvara pritisak da svakog dana budem sve bolji i bolji, pa će tako, nadam se, biti i večeras – završio je trenutno najbolji igrač i vođa ovog tima Crvene zvezde.
Joel Bolomboy
KK Crvena zvezda | crvenazvezdabeograd.com
Za mene će to biti mnogo emotivno jer sam imao sjajnu prošlu sezonu tamo. Imam dosta dobrih prijatelja u Olympiacosu. Biće to važan meč, gledaćemo snimak i pripremiti se. Očekuje nas drugačija utakmica, oni su sjajan tim. Siguran sam da ćemo se dobro pripremiti – kratak je bio jedan od ponajboljih igrača Crvene zvezde u predhodnom periodu.

Sve u svemu, veliki je ispit, pre svega, pred trenerima oba kluba da ishendluju i pripreme utakmicu na najbolji mogući način sa resursima koje imaju. U svakom slučaju, očekuje nas veoma zanimljiv susret. Ako nešto može da ide u prilog crveno belim iz Beograda je podatak da su u poslednjih pet utakmica slavili čak četiri puta, u predhodnoj sezoni obe pobede. Možda će zvučati prepotentno, ali čini se da je Zvezda, bez obzira na sve, u mnogo boljem momentumu u odnosu na Olimpijakos i da se treba nadati pozitivnom rezultatu.

Meč devetog kola Evrolige sudi trojka Oleg Latiševs, Tomaž Travicki i Josip Radojković, a direktan prenos možete pratiti na kanalu SK 1 TV Sport klub, kao i na aplikaciji Euroleague TV.

Napred Zvezda !
Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, kao i na Twitter TIKTOK nalogu.
Zvezdomanija | crvenazvezdabeograd.com

Standings provided by Sofascore