Maršal Glikman od 31.jula vše neće biti izvršni direktor Evrolige. Tako je juče odlučeno na sastanku akcionara Evrolige. Danima pred ovo zasedanje spekulisalo se ovom informacijom, obzirom da su klubovi osnivači bili itekako nezadovoljni radom, sada već bivšeg, izvršnog direktora. Na to se nadovezala i informacija da su odnosi između Glikmana i Dejana Bodiroge itekako zategnuti, pa je samim tim ova odluka očekivana.

Evroliga je nakon ovog zasedanja izdala dosta šturo saopštenje u kojem se kaže da će se Glikman povući sa svoje pozicije po isteku ugovora 31.jula 2023 te da će mu se ponuditi nova uloga u ovoj organizaciji. Takođe, u naredne dve nedelje, Evroliga će promovisati novog izvršnog direktora.

Sa sportske strane Evroliga je u sezoni 22/23 bila, možda, jedna od najuzbudljivijih i najkvalitetnijih. Do poslednjeg kola nisu se znali učesnici TOP-8. Sa druge strane, organizaciono, dosta toga je škripalo. Na to se nadovezalo, možda i najnekvalitetnije suđenje ikada. Niz kontroverznih odluka “delilaca pravde” uticali su na krajnje rezultate velikog broja utakmica. Vrhunac svega bila je katastrofalna odluka da se F4 igra u dalekoj Litvaniji, a zatim i očajna organizacija samog završnog takmičenja gde se nije znalo ko šta i kako radi.

Nikola Mirotić | crvenazvezdabeograd.com

Tokom čitave sezone primenjivana je selektivna kaznena politika. Tako je grčki PAO kažnjen sa neverovatnih 725 hiljada evra i oduzimanjem dve pobede zbog kršenja finansijskog fer pleja, da bi nakon toga finansijski deo kazne bio “poravnan” iz zatvorenih vrata.

Sa druge strane imali smo situaciju gde je francuski Asvel od strane svoje federacije, zbog neregularnih ugovora Lovrenja i De Koloa, kažnjen sa 100.000 evra i oduzimanjem dve pobede u prvenstvu. U ovom slučaju Evroliga nije reagovala.

Za čuvenu “tuču” u Madridu disciplinska komisija izrekla je dosta blage sankcije.

Slučaj Fakundo Kampaco

Na kraju, ono što tišti sve zvezdaše, je drakonska kazna zabrane registracije Fakunda Kampaca od trenutka potpisa 19.decembra 2022. pa sve do kraja februara 2023. pri čemu je najviše kumovao Maršal Glikman. Predstavnici KK Crvena zvezda Meridianbet nisu bežali od svoje odgovornosti u ovom slučaju, ali čitava situacija uništila je momentum tima sa Malog Kalemegdana koji je od dolaska Duška Ivanovića u tom trenutku od 16 utakmica, u oba takmičenja, imao čak 14 pobeda.

Facundo Campazzo | crvenazvezdabeograd.com

Činjenica je da košarka nije isplativa i da niti jedan evroligaški klub ne posluje u plusu i da u ovom takmičenju ima posebno povlašćenih i onih koji to nisu. Tako su se kola su se slomila na Crvenoj zvezdi i ostaće upamćena licemerna izjava Glikmana u ovom slučaju: “Amnestija, tačno, ja sam čovek koji ima pravo da donese tu odluku. Ali, šta to znači, znači da bi to samo nestalo, kao da se nikada nije desilo”.


Glikman je od 2002. u Evroligi. Radio je kao specijalni savetnik Đordija Bartomeua. Nakon smene Bartomeua promovisan je u izvršnog direktora Evrolige 14.septembra 2022.

Za svog mandata pokušao je da “amerikanizuje” evropsku košarku. Zalagao se za proširenje takmičenja na NBA konferncijskom principu, gde su mu glavne “mete” bili London i Pariz. Zatim, pregovaro je sa Dubaijem oko sponzorstva lige koje je očigledno “negde zapelo”.

Jedini pravi uspeh napravio je kada je uspeo da obezbedi partnerstvo sa ESPN-om, omogućavši striming svih utakmica plej ofa i F4 ove sezone, kao i direktne prenose utakmica za narednu sezonu.

Na kraju, što bi amerikanci rekli, ovaj “prodavac polovnih automobila”, očigledno nije bio dorastao da vodi najeminentnije evropsko klupsko košarkaško takmičenje i u narednim mesecima tek će se videti šteta koju je naneo ovoj organizaciji.

Sa nestrpljenjem čekamo dve odluke Evrolige. Jedna nam i nije toliko bitna a to je ko je novi CEO lige. Više nas interesuje sastav ovog takmičenja za narednu sezonu i hoće li se Crvena zvezda Meridianbet i dalje nalaziti u eliti. Po svim signalima i informacijama koje imamo tako bi trebalo da bude, ali sačekajmo kraj ovog meseca kada će se, kako je čelni čovek lige Dejan Bodiroga najavio, objaviti spisak učesnika Evrolige. Do tada…


Pratite nas na našoj Facebook  i Instagram stranici, kao i na Twitter nalogu.
Napred Zvezda !
Zvezdomanija | crvenazvezdabeograd.com