Danas se navršava osam godina od svirepog ubistva velikog navijača Crvene zvezde – Marka Ivkovića – Jagode. Košarkaši Crvene zvezde tog kobnog 21.novembra 2014. gostovali su ekipi Galatasaraja u Istanbulu u okviru Evrolige. Nakon produžetka, crveno beli su poraženi, a onda tuga i neverica. Najstrašnija vest koju je svaki zvezdaš mogao da čuje.

Delije su organizovano otišli u Istanbul. Ipak, ispostaviće se kasnije, pogrešna odluka turskih vlasti da navijačima Crvene zvezde ne dozvoli ulazak u halu zbog rizika od mogućih incidenata, ostavilo je Delije na vetrometini Istanbulskih ulica. Korteom su ponosno koračali kroz grad koji se deli na Evropu i Aziju, ne slutieći da će se ovo putovanje pretvoriti u jedan od najvećih košmara u istoriji navijačke srpske scene.

crvenazvezdabeograd.com

Naoružani fanatici i navijači Galatasaraja napravili su takozvanu “sačekušu” i sa sve raketama, bakljama, noževima krenuli u otvoreni obračun. U opštem metežu nastradao je Marko Ivković zadobivši smrtonosni ubod u srce.

Bio je na nogama još nekoliko sekundi, a onda se srušio na zemlju i uz reči “Ne mogu da dišem” pao u nesvest. Isprva niko nije primetio da je Jagoda uboden, i da posledica njegovog prekida disanja nije suzavac koji je upotrebila turska policija kako bi rasterala okupljenu masu. Nažalost, nekoliko sati kasnije u istanbulskoj bolnici ovaj događaj je dobio najstrašniji epilog. Markovo srce prestalo je da kuca.

Tragična vest brzo je obišla Srbiju a Delije su se okupile ispred crkve Svetog Marka u Beogradu, da bi zatim organizovale protestnu šetnju do ambasade Turske.

crvenazvezdabeograd.com

Sahranjen je na Bežanijskom groblju pred nekoliko hiljada ljudi. Sve sekcije SD Crvene zvezde bile su prisutne, kao i mnogobrojna poznata lica iz sveta sporta. Tragedija je ujedinila sve navijačke grupe, i sahrani su prisustvovali i navijači Zemuna, Partizana, Rada…


Navijač Galatasaraja Kadri Aktaš krvnik koji je usmrtio Marka Ivkovića, osuđen je na 25 godina zatvora. Sud u Istanbulu doneo je prvostepenu odluku, ali ujedno i oslobodio šest osoba da su umešani u ubistvo.


Marko Ivković se zalagao za nenošenje oružja u navijačkim akcijama, bio je dečko za primer, neustrašiv i hrabar.

Ni posle osam godina ne bledi slika o ovom svirepom ubistvu. Delije na svakoj utakmici u vidu pesme i barjaka čuvaju uspomenu na palog druga. Organizovani su brojni memorijalni turniri u njegovu čast, rađeni grafiti po celoj Srbiji, sve u cilju da se ovakav heroj ne zaboravi i više nikada ne dogodi ovako nešto.

Dobro znaj……. Marko Ivković – Jagoda (1989-2014)

crvenazvezdabeograd.com