Pod budnim okom trenera Crvene zvezde Miloša Milojevića, fudbaleri srpskog šampiona su se na stadionu “Rajko Mitić” okupili kako bi započeli zimske pripreme za nastupajući nastavak srpskog fudbalskog šampionata.

Nakon odrađenih lekarskih pregleda i prozivke, crveno beli momci su odradili i prvi trening.

Prvi se prvotimcima obratio Miloš Milojević, a nešto kasnije ekipi su se obratili i generalni direktor Zvezdan Terzić, predsednik Svetozar Mijailović i sportski direktor Mitar Mrkela.

Očekujem ozbiljnost

Očekujem ozbiljnost i da budemo tim. To je najbitnije, a sve ostalo ćemo rešiti na teren. Hajde da igramo i da pričamo na terenu, da se okrećemo iz utakmice u utakmicu, jer u ovom klubu ne postoji prijateljski meč, čak ni na treningu. Ništa ne očekujem od vas što nije normalno. Dobra je grupa, vratila se glad za treningom i radom i mislim da što se tiče performansa može samo bolje, a da rezultatski zadržimo nivo koji smo imali u Superligi“.

Nisam za kvantitet, ali su na potrebna dva kvalitetna pojačanja

“Sportski sektor ima jasne smernice, a ja nisam za kvantitet, pogotovo jer imamo veliki broj igrača na prozivci, sa golmanima 36, to su praktično tri tima. Kao što je i generalni direktor Terzić rekao, imamo dobar i jak tim, ali neke stvari treba da se specijalizuju. Potrebna su nam pojačanja na dva mesta gde smo kvalitativno kratki. U svakom slučaju rekao sam sportskom sektoru da i ukoliko ne bude dolazaka, zadovoljan sam igračkim kadrom. Očekujem maksimalnu ozbiljnost i verujem da možemo da pružimo dobre igre i ostvarimo ciljeve. Atmosfera je odlična, igrači su se uželeli i svlačionice i treninga, jer je pauza bila duga, tako da sam i time zadovoljan“.

Insistiram da nosioci ostanu

Za nosioce sam insistirao da ostanu, ali sam realan čovek i svestan da smo u tržišnom vremenu. Prelazni rok je otvorena stvar i postoji ponuda i ponuda koja ne može da se odbije. Tako da, igrački mogu da pričam ko nam znači i to klub zna, ali oni rade svoj posao i donose odluke oko prodaja“.

Zvezda mora imati dva tima

Razgovarali smo o tome i sa fudbalskog aspekta ako pogledate način igre koji nam je potreban za Superligu i Evropu, to su dva modela. U prvenstvu igramo protiv duplog bloka, i ovim ne napadam nikoga, to je legitimno, mi ih i nateramo na to, ali se u Evropi nadigravamo sa ravnopravnim ili boljim ekipama, pa oni nas pritisnu. Definitivno nam trebaju drugačiji profili igrača i energetski sistemi. Sve to je povezano i balans mora da postoji. Smernice za sad i za leto, kada je reč o prelaznom roku su tu”. 

KK Crvena zvezda | crvenazvezdabeograd.com

Mladi igrači

Ne bih javno da hvalim mlade igrače, jer to sve ide na njihov ego, pa posle bude problema kad im kažemo da treba da idu na pozajmicu. Po mom mišljenju, svaki mladi igrač treba da dobije 1000 minuta, a ako vidim da je to nerealno, onda je bolje da ide da igra, jer će biti spremniji. Eto primer Radulovića koji se odlučno razvija, jer smo procenili da je u ovoj konkurenciji bolje da ostane na pozajmici. Kvalitet ima, ali trebaju da shvate da im je svaki dan, nova prilika za napredak i da moraju da prevaziđu juniorski fudbal i da uhvate korak sa seniorima gde je svaki pas bitan. Imamo toleranciju za njih, svesni smo da osciliraju, a šansu mladima smo pružali i kad je manja bodovna razlika bila, tako da to nema veze s tim. Za mene je Vojvodina prvo kolo i igraćemo za nas. I tih 10 bodova može da bude optička varka i znak opuštanja, što nam ne treba. Imamo prednost koju smo zaslužili i zaradili, ali želimo i da na svakoj utakmici budemo dobri. Nekad kad budete očekivali mlade igrače, možda ih neće biti, a nekad će ih biti trojica. Ne razmišljam ja to tako, ne gledam u smislu bonusa, već da svako treba odnosom i radom, kao i kroz prijateljske mečeve zasluži priliku. Trudim se da budem fer i realan sa svima”. 

Nema kalkulacija na proleće

Ne kalkulišem, već poštujem sve protivnike i s kim god da igramo, želim da pobedimo. Takav stav imam i u životu. Ako je neko bolji, nije problem da se pruži ruka. Ne mislim da bi dve pobede u derbiju donele osvajanje titule, jer to je šest bodova. Moramo sve utakmice u nizu da dobijemo. Svako ima pravo na loš dan, ali se nadam da ga mi nećemo imati i da ćemo iz meča u meč napredovati”.

Smanjenje igračkog kadra

Čuli ste da postoji mogućnost da Kulibali ode, možda još neko bude pozajmljen. U suštini, idealan broj igrača mi je između 26 i 28 uz četiri golmana, to je maksimum. To je broj sa Spajićem koji nije u punom trenažnom procesu, tako da imamo prostor za još jednog igrača”.

Obnovljena je trenerska Pro licenca

To su moje kolege i poštujem ih zbog toga što su uradili u karijeri. Ne gledam prema godinama. Stjuart Bakster mi je rekao da nekad o treneru ne govori dovoljno broj trofeja, nego koliko traje. Eto, imamo primer Branka Smiljanića koji od kad znam za prvu ligu, čovek radi. Imao sam obavezu da obnovim pro licencu, nisam to gledao kao da predajem nešto, već da želim da razmenjujem ideje kako bismo svi zajedno napredovali. Ako hoćemo da budemo bolji u trenerskom zanatu, moramo da imamo konstruktivnu komunikaciju bez sujete i da dižemo nivo srpskog fudbala. To je cilj i obaveza svih nas koji radimo u njemu” – završio je Miloš Milojević.

Napred Zvezda !

Zvezdomanija | crvenazvezdabeograd.com