Košarkaški klub Crvena zvezda Meridianbet je, po evroligaškim propisima, kažnjen zbog kršenja finansijskog fer pleja, pravilnika o isplatama zarada i nepoštovanja rokova, ali nije jasno zašto tako drakonski ?!

Zašto Panatinaikos nije kažnjen na isti način? Zašto Žalgiris nije kažnjen na isti način? Zašto Olimpijakos nije kažnjen na isti način? Zašto Fenerbahče nije kažnjen na isti način?

Svi nabrojani klubovi elite su pravili iste prekršaje i svima je zabrana registracije novih igrača bila skinuta čim bi “ispeglali” knjige. Zapravo, neki od njih još nisu… Srpski i jadranski šampion jeste. A za “nagradu” je dobio produžetak zabrane čak do 28. februara.

Ako se u kontekst stavi podatak da tim sa Malog Kalemegdana zbog ovakvog epiloga ne može da registruje Fakunda Kampaca u naredna dva meseca, a da sjajni Argentinac ima neraščišćene račune sa moćnim Realom, onda se otvara prostor za kojekakve teorije.

Uz to, četa Duška Ivanovića je od njegovog dolaska na klupu vezala nekoliko sjajnih mečeva, počela da niže pobede i mnogima je trn u oku.

Na ovo treba dodati i da je u poslednjem ispitu u društvu najboljih brutalno pokradena blatantnim sudijskim previdom u trileru protiv Barselone. Grešku je priznala i Evroliga, ali slaba vajda od toga.

Crveno beli deo srpske javnosti je ogorčen zbog svega nabrojanog. Međutim, da gde ima dima ima i vatre može se čuti i sa Pirineja. Tako se ovom temom bavio španski portal “Encestando”, te utvrdio:

“Prema našim saznanjima, privremeni predsednik Evrolige Dejan Bodiroga je uistinu zabrinut zbog velikog pritiska da sankcioniše Crvenu zvezdu. Više evroligaških klubova ga je “pritislo” s namerom da drastično kazni srpski tim”, pojasnio je ovaj izvor.

Prema istim navodima, Asocijacija evroligaških igrača ELPA potpuno podržava Kampaca:

“ELPA je upoznata sa svim detaljima ovog slučaja. Na strani je kluba i igrača, kojeg uskoro očekuje da vidi na parketu”.

Ogorčenost je blaga reč da opiše reakcije u redovima Zvezde. Klub se ekspresno oglasio nakon produžetka zabrane, otkrivši da je na adresu Evrolige uputio žalbu.

U priču se uključio i bek Crvene zvezde Nemanja Nedović, kratkom i jasnom porukom na Tviteru:

“Oslobodite Fakua”, koristeći hešteg #FreeFacu koji je postao popularan na društvenim mrežama.

Odgovorio mu je alfa i omega Monaka Majk Džejms:

“Jo… Ovo me je nasmejalo, onako iskreno…”

Na šta mu je Nedović uzvratio:

“Pustite mog čoveka da igra košarku. Ubija nas na treningu”.

Prethodno se oglasio i bivši Zvezdin as Vladimir Štimac:

“Jako interesantno, ima ovdje nekih loših tajminga. Kome mi to smetamo jaki? Pitanje dana?”

Zvezdina drakonska kazna je, bez sumnje, presedan i biće zanimljivo videti reakciju čelnih ljudi Evrolige na žalbu sa Malog Kalemegdana.

Napred Zvezda ! Nema Predaje !

Zvezdomanija | crvenazvezdabeograd.com