Odmah nakon informacije koja je kao požar prostrujala košarkaškim medijskim prostorom u Srbiji i Evropi, da su Crvena zvezda Meridianbet i Duško Ivanović prekinuli saradnju, krenulo se sa licitacijom ko bi mogao da bude naslednik crnogorskog stručnjaka na sada već užarenoj klupi tima sa Malog Kalemegdana.

Kladionačarski sportski portal, koji je ujedno i generalni sponzor Crvene zvezde, prvi je objavio da je reč o grčkom treneru Janisu Sferopulosu. Malo smo istražili i dobili smo potvrdu da je Sferopulos od vikenda već u Beogradu, ali da još nije potpisao ugovor sa crveno belima. Konačnu odluku doneće nakon treninga koji bude odradio sa ekipom tokom današnjeg dana, a da su se Grk i Zvezda dogovorili stigla je potvrda pre nekih pola sata.

Sa druge strane, španska Marka je u svojem tekstu, koji je objavljen odmah nakon informacije da Duško Ivanović nije više trener Crvene zvezde, obzananila da je Baskonija već kontaktirala, sada već bivšeg, trenera Crvene zvezde za novi angažman u tom klubu, obzirom da su treneru Penjaroi već izbrojani dani na klupi Baskonije.

https://www.marca.com/baloncesto/euroliga/2023/10/21/653416a022601d4e6e8b4583.html

Ko je Janis Sferopulos ?

U čestim razgovorima koje sam vodio sa bivšim trenerom Crvene zvezde Milanom Tomićem, koji je bio pomoćnik grčkom treneru u Olimpijakosu, mnogo puta je govorio i uvek je isticao da je Sferopulos njegov uzor, pravi učitelj i jedan od retkih ljudi sa kojim može ozbiljno da se razgovara o košarci.

Sferopulos je rođen u Solunu 1967.godine. Nije imao neku zapaženu igračku karijeru. Sa 12 godina igrao je u mlađim kategorijama Apolon Kalamariasa, kasnije i u seniorima (dve godine), nakon čega je prestao da se bavi aktivnim igranjem košarke i postao trener.

Kao trener bio asistent u četiri kluba: PAOK-u, Olimpijakosu, CSKA, a zatim je imao i epizodu asistenta u NBA ligi u sastavu Hjuston Roketsa.

Prvi samostalni posao dobio je u Panionisu gde su ga dobri rezultati preporučili gazdama Olimpijakosa i gde se zadržao čak četiri godine. Poslednji posao bio mu je Makabi iz Tel Aviva sa kojim se rastao 2022. godine.

Sa Olimpijakosom, u kojem je, kao što smo rekli, radio četiri godine (2014-2018) osvojio je dva grčka prvenstva, jednu nagradu za trenera godine u Grčkoj, a sigurno najveći uspeh u karijeri grčkog stručnjaka jesu dva finala Evrolige na koje je odveo klub iz Pireja (2015 i 2017)

U Makabiju iz Tel Aviva se takođe zadržao četiri godine, a tamo je osvojio tri titule prvaka Izraela, jedan kup, dva liga kupa, dok je dva puta proglašen za trenera godine u Izraelu. U poslednjoj godini svog mandata doveo je “Ponos Izraela” na vrata F4, ali je ta sezona prekinuta zbog pandemije korona virusa.

U toku dana očekujemo i potvrdu informacije da je Janis Sferopulos i definitivno novi trener Crvene zvezde Meridianbet !

Napred Zvezda !
Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, kao i na Twitter TIKTOK nalogu.
Zvezdomanija | crvenazvezdabeograd.com